Thursday, 31 May 2012

Se oli sit siinä

Eletään vuotta 2009. Eletään kesää. Eräs nuori mies istuu autossa, matkalla jostain johonkin. "Mitä odotat uudelta koulultasi?" Häneltä kysytään. Hän on juuri päässyt yläasteelta, ja hänellä on koko elämä edessään. Mitä hän tekee tällä elämällään? Minne hän päätyy vuosien kuluessa? Tuleeko hänestä jotain suurta, vai jääkö hän mitättömyydeksi? Huomaako kukaan häntä? "Koulultani..." Hän aloittaa. "En tiedä, ekan vuoden opin koulun tapoja, tokana vuonna sovellan oppimaani, kolmantena vuonna hallitsen koulua." Hän pohtii. Tämä arvio perustui hänen ylä-asteen oppeihinsa, ja toteutui paremmin kuin kukaan olisi ymmärtänyt.

Eletään vuotta 2012. Ilmaan Jeepin jarruja ja kirjoitan Dreamer&Wineen pohdintaa elämän hassuudesta. Ensimmäisen kappaleen tilanteesta on kolmisen vuotta aikaa. Kolme vuotta, lyhyt aika. Mitä niin pienessä ajassa tapahtuu? Ei mitään, kuulen jonkun lausuvan. Tämä on väärin: kolmessa vuodessa koko maailma kääntyy ylösalaisin.

Yläasteella tämä päähenkilö oli tunnettu. Hänellä ja ystävillään oli tapana istua portaiden alla, juoda vadelmamehua ja tutkia maailmaa sanallisesti. Heillä oli tapana päivystää pimeässä välikössä koulun viimeisimmässä nurkassa. Kielitalon portaat olivat myös suosittu maailmantutkimuspaikka. Näissä paikoissa mikään ei ollut turvassa, mitään ei säälitty, kaikki tutkittiin ja analysoitiin. Lisäksi koulussa tuli välillä myös opiskeltua, niin hassulta kuin se kuulostaakin.

Puolen tunnin sisään minun pitäisi lähteä Messukeskukseen valmistujaistilaisuuteen, jossa saan ilmeisesti todistuksia parillekkin tutkinnolle ja stipendin tai kaksi. Jos en ole sitä maininnut täällä, valmistun datanomiksi ja ylioppineeksi. Lisäksi minun pitäis erota parista radeon-näytönohjaimesta, sanoa Taitaja-porukoille terve ja saada ikuistettua muutama juna.

Ensimmäisenä vuotenaan tarinamme nuori mies kohtasi paljon vanhaa ja oppi hieman uutta. Matikkaa tuli opiskeltua, enkussa tuli pärjättyä, ja ruotsikin meni. Ensimmäisenä vuotena hän myös verkostoitui. Jokaisesta ensimmäisenä vuotena hänen kanssaan aloittaneesta ei tule jotain suurta, osasta ei tule oikeastaan mitään, mutta muutamalla hahmolla ryhmästä olisi potentiaalia suuriin tekoihin.

Tämä kolmas opiskeluvuoteni oli samalla melko lyhyt että erittäin pitkä vuosi. Oli Taitajia, oli työssäoppimista, oli koulun mielenkiintoisimmat kurssit... oli kaikenlaista. Koulun ulkopuolellakin tapahtui: MERPG alkoi LOPULTAKIN muotoutua. MERPGin ensimmäinen vuosi oli vähän muodon hakemista ja uuden oppimista, nyt meillä alkaa vähitellen olla koossa selvä paletti siitä, miltä pelin hahmot näyttävät, hyvä karttamoottori, ja käsitys pelimoottorin toiminnasta. Lisäksi kässäri on teoriassa valmis, ja sitä on puhtaaksikirjoitettu wanhasta blogista monta sivua.

Ensimmäinen vuosi oli ja meni. Arvosanat olivat kivoja, ja vaikka päähenkilöllämme oli riittämätön fiilis, hänestä tuntui että pitäisi pystyä tekemään enemmän koulun hyväksi, opettajat jaksoivat hokea kuinka hyvin hän opiskeli. Ensimmäisen vuoden ongelmana oli myös että hän oli mielestään tullut opiskelemaan ohjelmointia, mutta ensimmäisenä vuonna siihen liittyviä kursseja nähtiin jopa... kaksi. Nämä olivat kuitenkin hyviä kursseja: tietokantakurssilla perehdyttiin tietokantoihin niin syvemmälle kuin hän olisi ikinä yksin jaksanut. Opettaja oli välillä helvetin pelottava, mutta loistava: järjestys pysyi yllä, ja kukaan ei uskaltanut keskittyä opetuksen ulkopuolelle. Lisäksi se oli fiksu opettaja, Dreamincodesta saa useain lukea kuinka "ne jotka osaa, tekevät; ne jotka eivät osaa, opettavat", ja tämä ei pätenyt häneen.

Viimeisenä vuotenani olen tehnyt tärkeitä kontakteja: työssäoppimispaikkani mukanaantuomat naamakirjakaverit ja kontaktit, Taitajaporukat (= kanssakilpailijani Lauri ja Joukkueen(minkä? O.o)johtaja Juha) ja sellaiset. Hienoja ihmisiä jokainen, ei voi valittaa, ja suurimmasta osasta tullee olemaan hyötyä henkilökohtaisen maailmani valloituksessa.

Toinen loistava opettaja, johon tässä tarinassa seikkaileva hahmo tutustui, oli ohjelmoinnin opettaja. Kuten olen blogissa ennenkin puhunut, hänestä oli paljon apua MERPGin käyntiinsaannissa. Lisäksi vaikken opiskellutkaan kursseillansa oikeastaan mitään mitä hän opetti, sain silti häneltä hyviä arvosanoja, koska kursseillansa eri oppilaiden huomiointi toimi. Minun ei tarvinnut miettiä int- ja float - avainsanojen eroja, vaikka jollakulla muulla saattoikin olla näiden ymmärtämisessä ongelmia. Okei, ei nykyajan datanomit ihan niin pihalla olleet, mutta muutamilla muilla kursseilla kuulin koulun aikana sillti aivan käsittämättömiä juttuja ryhmäläisiltäni: "Mihin me matikkaa muka tarvitaan?"

Viime syksy oli pohjimmiltaan aika kiva. Yläastetta kertailevat kurssit ja ne, joista en pitänyt, olivat loputalkin loppu. Enää oli jäljellä OPSin korkeimmat java-kurssit, sekä dokumentointiin ja kehityskäytäntöihin liittyviä kursseja, sekä MAB 6,7, 9 ja YH 3,4,5. MAB6:sta taisin saada matikankurssien kovimman arvosanan, kympin. Tykkäsin, kolmas vuosi oli loistavin kolmesta tuohon laitokseen käyttämästäni, vaikka toisenkin vuoden kevät oli melko hauska.

Eka vuosi oli, eka vuosi meni. Toinen vuosi oli loistava(mpi kuin ensimmäinen). Kun toisesta vuodesta oltiin nähty ensimmäiset kolme jaksoa, joiden aikana opiskeltiin kaikenlaisia puolikiinnostavia kursseja, sekä enkkua ja äikkää, tuli työssäoppiminen. Sen jälkeen alkoi Java - kurssi, juuri sopivasti MERPGin inspiroineen etelänmatkan jälkeen. Toisen vuoden kevättä tulen muistelemaan vielä vuosien päästä. Siinä keväässä oli samaa viattoman tekemisen tunnetta, mitä löytyy Nightwishin parilta ekalta kiekolta.

Kuten joku voi päätellä, tätä tekstiä on tehty viikonlopun yli, ja teksti on sopivalla tavalla omahyväisen itsekeskeinen: se kertoo vain minusta itsestäni. Nauttikaa elämästä :P

Thursday, 24 May 2012

Kyselyä diabeettisille lukijoille

Erääseen tulevaan projektiini liittyen arvostaisin jos muutama diabeettinen ihminen voisi vastata seuraaviin. Jos vastauksia tulee paljon, tai joku perustelee miksi vastauksia pitäisi piilottaa, tehnen tästä kyselystä lomakkeen, jonka vastaukset menevät tietokantaan, joskus tulevaisuudessa. Nyt odotan vastauksia kommenttikenttään tai naamakirjaan:

  1. Miten seuraatte sokeriarvoja (vihko/mittarin muisti/joku tietokoneohjelma (mikä?))
  2. Jos seuraatte tietokoneohjelmalla, mitä kaikkea kyseinen ohjelma tallentaa? Verensokeriarvon ja mittausajan?
  3. Mitä kaikkea toivoisitte ohjelman tallentavan? Ylläolevien lisäksi olen keksinyt Huomioita - kentän, johon olisi tarkoitus tarinoida arvoon johtaneista syistä ("Tänään klo 19.32, arvo 4.5, Tulipahan pyöräiltyä taas useampi kilometri!"), ja tietysti ateriapari-merkinnän (ennen ateriaa/aterian jälkeen/määrittelemätön)
  4. Mitä verensokerimittaria käytätte?
  5. Jos kännykkäänne voisi tallentaa verensokeritilastoja, jotka synkronoituvat internetin yli tietokoneelle, käyttäisittekö tällaista ohjelmaa?
  6. Jos vastasitte kyllä, mitä käyttöjärjestelmää käytätte kännykässä (Android/iOS/Windows/Symbian/"nokia"/jokumuu?)
  7. Onko verensokerien jaolle someen (=naamakirja/blogit) kysyntää?
  8. Onko huono asia, jos kännykkä => tietokone - yhteys pakottaisi laittamaan arvot julkiseen blogiin?
Siinä muutama kysymys. Kaikki vastaukset auttavat projektissani :) Vastatkaa siis joko tekstin kommentteihin, mikä vaatinee Google-tilin, tai Facebookkiin.

Tuesday, 22 May 2012

Testaan blogger-javakirjastoa

Moi maailma

Tämä teksti on lähetetty Javalla. Tämä on kokeiluni, joka liittyy erääseen projektisuunnitelmaani, josta saattaa joku lähitulevaisuudessa kuulla!

Sunday, 6 May 2012

MERPG-moottori

Väsäsin moottorin tukemaan uusia karttoja. Jos innostutte leikkimään, MERPGin ja MEMAPPERin uusimmilla versioilla, voitte tutkia lopullista karttamoottoria. Toivoisin että leikitte! Sekä raportoitte bugeista!

Saturday, 5 May 2012

Tulevaisuus, menneisyys ja muutama muu ajan yksikkö

Kun perjantain kunniaksi opettajani totesi minun kirjoittavan loistavasti, (ja viestivän suullisesti huonosti :D,) Jyväskylässä Laurikin haukkui minun olevan loistava kirjoittaja, ja kolmiokin muistaa hokea kirjoitustaitojani (vaikka Tässiä ottaa sydämestä osa kieliopillisista ratkaisuistani :D), voisin kirjallisesti pohtia otsikon ajanmääreitä.

Aloittakaamme tulevaisuudesta. Se on vaikea tapaus: minulla on pieni aavistus siitä mitä voisi olla kiva tehdä kesäkuussa, mutta minulla ei ole minkäänlaista tietoa siitä missä olen syyskuussa. Blogissa analysoin jo opiskelua englannissa. Toinen vaihtoehto on suomen koulutus: joko Helsinkiin yliopistoon (tai jos pääsen ja keksin hyvän syyn valita yli Helsingin, Turkuun ja Tampereelle on myös haettu), tai Espoon Leppävaaraan ammattikorkeaan. Yliopistot tarkoittaisivat joko melkoista koulumatkaa, tai lähemmäksi muuttamista. Helsingin tapauksessa (bussi/auto) -> juna -> metro -> spora - ketju kuulostaa hauskalta, mutta epäilen etten jaksa sitä pitkään. Asunnon uudelleensijoittelu houkuttelisi, mutta se pakottaisi sekä oikeasti ajattelemaan talouttaan että sovittamaan tämän kaiken materialistisia kiksejä antavan materian jotenkin fiksusti. Noh, jos muutama tuhat lukiolaista ja amista onnistuu tässä joka vuosi, kai minäkin pystyn. Etenkin talouden suhteen olisi pakko pärjätä, oli tulevaisuudessa sitten englanti tai muutto lähemmäs tulevaa koulu!

 Syksyllä voin olla myös työssä. Tällä hetkellä työskentelyn suhteen on muutama rauta tulessa. Parhaiten käydessä syksyllä teen etänä ohjelmointiprojekteja koulun ohessa englannista, samalla käyden koulua ja kehittäen sekä MERPGiä että Pröngiä. Keskikivassa tapauksessa teen töitä välillä toimistolla, välillä etänä, käyden koulua jossain, missä puhutaan suomea. En tiedä kuinka kivassa tapauksessa olen syksyllä täysipalkkainen, 2000€/kk ?, ammattilaiskoodari, joka pohtii että voisi varmaan kouluttautua. Viimeinen vaihtoehto, jonka kivuudesta en myöskään tiedä, olisi käydä kotoa leppävaarassa koulussa, ja ehkä tehdä jotain ansiokoodaustakin siinä sivussa.

Näistä skenaarioista pitäisi yhden tapahtua. Jännättää mikä tapahtuu, toivoisin englantiopiskelujen, mutten vastustaisi ansiotöitä ja kouluttautumista kotonakaan.

Koska olen ilkeä, jätän muut otsikon ajanmääreet muihin teksteihin :)

MEMAPPER-uutisia

Sainpa valmiiksi näitä speksejä noudattavan MEMAPPER-version. Sekä sorsat että binäärit ovat haettavissa Sourceforgesta. Käytännössä ero vanhaan on se, että kartan sijasta editorissa käsitellään karttajoukkoa. Näiden karttojen välille voi sitten laittaa "siirtymävektoreita", jotka siis kontrolloivat miten pelihahmo liikkuu kartalta toiselle. Jos olette kilttejä ja kokeilette, voisitteko raportoida kommentteihin? :) Iloksenne pastean tähän blogipostiin myös Mercurialin lokin:

date:        Sat May 05 21:23:02 2012 +0300
summary:     IO on lähes kunnossa, tallennus bugaa jättämällä temppitiedostoja jälkeensä

date:        Sat May 05 20:47:31 2012 +0300
summary:     Nyt siirtovektoreita voi jopa käyttää. Seuraavaksi IO

date:        Sat May 05 20:00:28 2012 +0300
summary:     Siirrevektoreille on tool ja ui olemassa

date:        Fri May 04 22:03:10 2012 +0300
summary:     Karttoja voi nyt nimetä

date:        Fri May 04 21:19:42 2012 +0300
summary:     Olemassaoleva käyttöliittymä ymmärtää multikartallista universumia

date:        Fri Apr 13 22:18:35 2012 +0300
summary:     Käyttöliittymä työn alla, seuraavaksi pitäisi saada tileset-lista tajuamaan kartan muuttuminen

date:        Fri Apr 13 21:05:37 2012 +0300
summary:     Datamallin pitäisi olla kuten yoolblogin Miltä kartta näyttää @ 13042012 - tekstissä selitetään. Seuraavaksi pitäisi väsätä käyttöliittymää

date:        Thu Mar 29 10:23:58 2012 +0300
summary:     MERPG-moottorin aloituksen tuomia muutoksia

date:        Fri Feb 24 21:26:39 2012 +0200
summary:     Nyt pitäisi pystyä pushaamaan sourceforgeen