Saturday, 21 April 2012

Taitajahahmotelmaa

Maanantaina olisi allekirjoittaneen tarkoitus lähteä Jyväskylään Taitaja-kisoihin puolustamaan koulumme, Suomen Liikemiesten Kauppaopiston, kunniaa verkkosivujen sarjassa... Täysin koulun ulkopuolella opiskelluilla PHP-taidoilla :D

Joku opettaja joskus lausui, että minun kannattaisi hahmotella jo julkaistuja tehtäviä etukäteen. Toivottavasti viimeinen viikonloppu ennen kisoja ei ole liian aikaisin! Noista tehtävistä tuoterekisterin pitäisi olla läpihuutojuttu: tietokantoja, tietokannan kanssa interaktointia ja käyttöliittymien suunnittelua on tullut viimeisten vuosien aikana harjoiteltua vaikka kuinka, välillä jopa koulussa. Siinä ei kuitenkaan ole paljoa hahmoteltavaa ja suunniteltavaa ennen kuin saan saan selville mitä yksityiskohtia tuoterekisterin tuotteista pitäisi tallentaa. Voisin valmistautua tuohon tehtävään kertaamalla PHP-patternraamatustani Enterprise- ja tietokantapatternit.

Tuota Windows Phone - tehtävää en uskalla paljoa kommentoida, sillä se tulee kuulemma muuttumaan ja runsaalti. Voisin vinkkien perusteella kuitenkin kerrata XML-LINQin ja XAML-perustaisten käyttöliittymien toiminnan. Koska en ole .NET - maailmassa paljoa seikkaillut sitten viime kesän, voi näiden kertaamiselle olla oikeaakin tarvetta. Väittäisin että nämä tulee kerratuksi lukemalla muutaman viikon vanhan Phone-raamatun ja jouluna hankkimani .NET - raamatun loppuun, ja jos eivät tule, on minulla koko sunnuntai aikaa harjoitella.

Joulukalenteri on sitten tehtävistä jännin. Mietin, että jos laittaisi keskisuomalaisen sivupalkkiin divin, johon tulostuisi tietokantaa hallinnoivalta luokalta saatu päivän tarjous, eli tarjousten syöttökäyttöliittymän muotoilemaa html:ää. Syöttöliittymä taas päättää merkitäkkö päivän tarjous videomatskuksi, kuva(sarjaksi), tekstiksi vai grafiikaksi. Noita pitänee vielä paikanpäällä hieman avata, tai ainakin pohtia että voiko yhteen tarjoukseen tulla kaikkia näitä, vai voidaanko olettaa että jos tarjouksessa on video, siihen ei tule staattista kuvaa, tai jos tarjouksessa on kuvasarja, siihen ei tule tekstiä, jne. Kuvasarjankin tekemisestä voi tulla hassua. Täytynee varautua myös HTML5-raamatu(i)llani ja kerrata <canvas> in käyttöä.

Toinen mietittävä on itse kalenterin käyttöliittymä. Keskisuomalaisen sivulle tulostuisi vähän muotoiltuna päivän luukku tarjouksineen (pitäisikö siihen rakentaa jokin luukku-animaatio?), ja tämän luukkuwidgetin kautta pitäisi ilmeisesti päästä myös kalenterisivulle, jossa on näkyvissä kaiki joulukuun aikana nähdyt luukut (avattuina? suljettuina?). Pitäisikö tästä kalenterista rakentaa yksinkertainen lista? Pitäisikö luukut sijoitella ympäri sivua satunnaisgeneraattoriin pohjautuen? Pitäisikö tähän rakentaa joku perinteistä joulukalenteria muistuttava näkymä?

Pohdinpa näitä. Kirjoitan lisää, jos innostun, kun jaksan :P

No comments:

Post a Comment