Friday 3 February 2012

Hyvää uuttavuotta ja sillee

Julkaisin sitte Pröngin uuden vuoden aikaan! Ongelmana Pröngissä on vain se, että se on varjo suunnitellusta. Blogeja? Ei ole! Rekisteröintimahdollisuus? Ei ole! Luonnostagit? Ei niitäkään! Mutta ne mitä on, AJAXiin perustuvat luonnokset ja kehittyneempi lauta, ne vasta ovatkin kauniita. Kun innostun taas PHP:stä, teen sinne heti alkuun vanhaa etusivua muistuttavan etusivun ja korjaan merkistökoodaushäröt. Sen jälken pitäisi perehtyä laudan aikaleimoihin ja luonnostageihin.

Aloitin tammikuun puolessa välissä työssäoppimisen eräässä softapajassa. Tehtäväkseni siunaantui PHP-keskustelupalstaohjelmien tutkiminen ja viilailu. Se on ollut silmiä avaavaa. Koulussa vietettiin vuosi opiskellen miltä näyttää hyvä koodi, ja jos joku joskus tulee muokkailemaan minun koodejani niin hän tulee kiittämään minua siitä, ja sitten päädyn oikeaan elämään, jossa ainakin phpBB on aivan kaameaa koodia. Pröngin kanssa pelatessa olen tottunut siihen, että tiedostoihin rakennetaan joko näkymät tai logiikkaa. Ei molempia, eikä missään nimessä sotketa mukaan dataa tai sen hakulogiikkaa. Lisäksi jokaisen tiedoston rooli on tarkoin määritelty. Oikeassa elämässä on ohjelmia, jotka noudattavat samoja periaatteita, mutta ainakaan phpBB, jonka olen ymmärtänyt olevan melko suosittu ja pidetty käyttäjien ja ei-ohjelmoivien ylläpitäjien keskuudessa, ei todellakaan noudata. Siinä tiedostoja on paljon ja suurin osa tiedostoita on tuhansien rivien mittaisia. Yksikään näistä jättiläisistä ei ole esim. laaja luokka tai hiton iso funktiokirjasto, jota olisi voinut pätkiä, vaan ne ovat proseduaalista, ylhäältä alaspäin kulkevaa logiikkaa. Kuten voitte arvata, tämä tarkoittaa myös sitä että tiedostojen vastuut eivät ole yksinkertaisia, vaan mm. posting.php hoitaa postinkirjoituslomakkeen luonnin, postin asetusten parsimisen, postin tallentamisen, muokkauksen, poistamisen, ja oikeuksienhallintakin on spagettina ympäri koodia täysin abstraktoitumattomana.Oli kieltämättä melko järkytys että softa, jonka käyttö on ollut ihan kivaa, on tuollainen hirviö koodiltaan.

Sitäpaitsi, en tiedä paljonko sitä olen blogissa hehkuttanut (en varmaan paljoa, kun en ole mitään muutakaan turhan paljoa hehkuttanut :D), mutta ilmoittauduin viime syksynä taitajakisojen verkkosivujen tuottamisen sarjaan. Semifinaalipäivä oli perjantaina, enkä sanoisi että tuotokseni olivat mitään hyviä, mutta pääsin kuudenneksi, ja kun kahdeksan parasta pääsevät Jyväskylään kisaamaan, niin sinne vie myös minun tieni huhtikuussa. Sieltä viimeistään tullee jotain raporttia, ellei huominen Yö tuo jotain uutta MERPGin suhteen.

(Viime vuonna taisin luvata olla aktiivisempi D&W:n puolella, ja se johti siihen että molemmat blogit hiljenivät. Jos tänä vuonna lupaisi olla lupaamatta mitään, niin tiedä vaikka saisi jotain aikaiseksikin :P)

No comments:

Post a Comment