Friday, 31 July 2009

Purkkasäätöä III: Bad command or File name

Hyvää iltaa! Testasin tänään läppärini Y2K1 - ongelmaa ajatellen. Asetin Vistan päivämäärän 31. Joulukuuta vuoteen 2099, maksimi johon Vista päästää. Kellonajaksi minuuttia vaille puolenyö, ja odotetaan! Kävi ilmi, että kellopiiri siirtyy uudelle sataluvulle, mutta vista valittaa kuinka ollaan softan tukeman kalenterin ulkopuolella. As conclusion, rauta tukee tulevaa vuosisataa, mutta softa tuhoaa ihmiskunnan ennen kys. vuotta! Eli kaiken logiikan mukaan maailmankaikkeus tuhoutuu, jos maailmassa on logiikkaa!

Perehdyin jälleen isovanhemmiltani saamaani kuin-486 - koneeseen. Olin aikaisemmin formatoinut kovon ja iskenyt siihen fdiskillä FAT16 - osion. Tänään perehdyin siihen, kuinka dossiin saisi suominäppiksen mukaan. Shift+Ö:stä tuli yhä kaksoispiste, tein mitä vain. Siirryin kysymykseen asentamisesta: Kuinka dossin saa buuttaamaan kovalevyltä? Yllättävän hyvin säilyneestä DOS-ohjekirjasesta luin, että ei ole kauheasti hyötyä kopioida käynnistystiedostoja (Autoexec.bat ja Config.sys) jos jättää komentotulkin (Command.com) pois!

Tästä ohjekirjasta bongasin komennon "Sys C:", joka järjestelmäjuuresta suoritettaessa siirtää järjestelmätiedostot parametrissä määriteltyyn hakemistoon (tässä yhteydessä C:\). Hienoa! Suoritin hänet, ja painoin ctrl+alt+del. Ei, te nykyajan nuoret, en pääse tappamaan prosesseja tai jotain muuta hauskaa. Dosissa ctrl+alt+del kirjaimellisesti käynnistää tietokoneen uudelleen. Otin järjestelmäkorpun tietysti pois ennen rebuuttia ;)

"Starting MS-Dos" teksti tuli näkyviin heti IBM:n logon jälkeen. Käynnistyi suoraan tulkkiin. Ei mainintaa MSCDEX:stä, eli Dosin CD-ajurista. Korpulla autoexec koostui tietääkseni siitä. Mikä on väärin? Miksi ei toimi muu kuin peruskomennot (dir, copy jne.)? Dirillä kun katsoin C:\tä, näin että tuo sys C: kopioi tosiaan vain sen Command.comin. Autoexec, config, ja kaikki .exe, .bat, .sys, .com - tiedostot piti kopioida erikseen "copy A:\*.* C:\" rivillä. Tämän jälkeen ctrl+alt+del . Sormet ristissä, ja kaikki päättyi hyvin! MSCDEX ladattiin käynnistyksessä muistiin! Lukekaa: Pystyin siis käyttämään kustomoitua Windows 3.1 - asennuscd:täni!

Siirrettiin suoritushakemisto R:\lle. Suoritettiin setup.exe, ja asennettiin. Oli tärkeää muistaa asettaa näppislayout suomalaiseksi, ja melko hyödyllistä on myös asettaa maa-asetus suomeksi. Yritin 1024x768 ja 800x600 - resoluutioilla asennusta, lopputuloksena graafinen ympäristö ryssi kuvan täysin. VGA-kuva näkyi oikein. Onneksi olin iskenyt koneen CRT:hen, TFT:llä VGA olisi näyttänyt paskalta.

Jos joku ymmärsi tämän kaiken, kuuluttakoon itsestään kommentteihin :)

No comments:

Post a Comment